S-a împlinit un an de la debutul pandemiei de coronavirus din întreaga lume. Boala apărută în Wuhan, China a devenit provocarea întregii lumi. Pe 31 decembrie 2019 China prezenta oficial boala de coronavirus. Primele cazuri raportate au fost în luna noiembrie, iar locul în care pandemia a pornit a fost piața de pește din Wuhan. De la debutul pandemiei și până în prezent virusul COVID-19 a îmbolnăvit 83 de milioane de oameni. Dintre aceștia, peste 1.8 milioane ai pierdut lupta cu viața.

În România, la ora actuală sunt 627.941 cazuri de îmbolnăvire și 15.596 de persoane care au murit din cauza virusului. Zilnic, mii de români sunt raportați cu coronavirus.

Radiografia pandemiei de coronavirus

31 decembrie 2019. Oamenii au aflat, pentru prima dată de existența virusului din Wuhan. Era cunoscut ca o pneumonie virală fără cauze necunoscute.

În ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că boala este provocată de un nou tip de coronavirus. În China a fost anunțat și primul pacient care a murit. Chiar dacă țara a fost carantinată, în puțin timp, Statele Unite, Thailanda, Japonia și Emiratele Arabe au anunțat primele îmbolnăviri. Primele cazuri au apărut rapid și în Europa. Franța avea 3 persoane care au venit din Wuhan și erau infectate.

31 decembrie: un an de la debutul pandemiei de coronavirus. Radiografia unui dezastru mondial
31 decembrie: un an de la debutul pandemiei de coronavirus. Radiografia unui dezastru mondial

În primele zile ale lunii februarie, lumea primește kiturile oficiale de testare PCR. Epidemia începe să fie controlată. Potrivit testelor, 99% din cazuri erau din China. În lume erau 176 de îmbolnăviri. Boala a primit numele de COVID-19. OMS, tot în acea lună, avea să transmită prima informație legată de pacienții asimptimatici. Și în România, primul caz a fost identificat.

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS avea să facă primele declarații.

„COVID-19 poate fi caracterizat ca o pademie”.

Anunțul răspândirii SARS-COV-2 a venit în primele zile ale lunii martie. Organizația Mondială a Sănătății a cerut tuturor țărilor să ia măsuri urgente: testare, diagnosticare și izolarea bolnavilor.

Spre jumătatea lunii, Europa devine centrul îmbolnăvirilor din întreaga lume. Italia înregistrează cele mai multe cazuri de pe planetă, iar România intră în stare de urgență.

Luna aprilie vine cu cifre îngrijorătoare: peste 1 milion de îmbolnviri în lume. Masca devine obligatorie în cea mai mare parte a lunii, iar primii 135 de specialiști încep să caute vaccinul împotriva SARS-COV-2.

În luna mai 2020, oamenii încep să se conformeze cu măsurile de protecție sanitară împotriva coronavirusului. A fost pentru prima dată când medicii au anunțat complicații ale bolii, la copii.

În luna iunie, unul dintre marile tratamente de coronavirus a fost oprit, deoarece nu reducea mortalitatea.

În luna iulie a acestui an, odată cu numărul mare al cazurilor de coronavirus, pandemia devine o problemă publică la nivel mondial.

Și în august, masca de protecție împotriva coronavirusului rămâne obligatorie pentru toată lumea, inclusiv pentru copii și bătrâni.

În septembrie, testele rapide PCR Real Time sunt lansate pe piață. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat folosirea testelor acolo unde transmiterea este extrem de mare.

În noiembrie, orele discuții despre vaccinul anti coronavirus au început să fie oficializate. Câteva zile mai târziu, mai multe companii farmaceutice anunță că au reușit producerea serului de imunitate cu o eficiență de 95%.

31 decembrie: un an de la debutul pandemiei de coronavirus. Radiografia unui dezastru mondial
31 decembrie: un an de la debutul pandemiei de coronavirus. Radiografia unui dezastru mondial

Luna aceasta, ultima din an, Agenția Europeană a Medicamentului aprobă primul vaccin. Este vorba despre vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Primele doze au ajuns și în România și începe imunizarea cadrelor medicale.