Jan Hilgen, fostul soț al Angelei Similea, era pensionar al statului olandez și se recăsătorise cu Sanda, directoare la stat.

Fostul soț al Angelei Similea, olandezul Jan Hilgen, a încetat din viață la Spitalul Universitar București. Infectat cu Covid, bărbatul de 78 de ani ar fi suferit un atac cardiac la spital și nu a mai putut fi salvat de medici, notează gândul.info.

Sanda Hilgen, soția lui Jan, este de ani buni directoare de serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. Cei doi locuiau într-un apartament din cartierul Drumul Taberei.

În 1998, pe vremea când era director general al reprezentanţei din Bucureşti a firmei “Tehnical Transactions International Establishment”, Hilgen a fost cercetat penal pentru obţinerea frauduloasă a două credite bancare. Primul credit era de 480.000 de dolari, contractat în 1993, iar cel de-al doilea, de 622.000 de dolari, fusese contractat în 1995.

”Ca urmare a neachitării lor şi prin neplata dobânzilor, prejudiciul creat de Hilgen s-a ridicat la 1,7 milioane de dolari! Raportul nefiresc al olandezului cu justiţia din România a continuat însă. În octombrie 2002, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Serviciul Poliţiei Economico-Financiare, a început urmărirea penală împotriva lui Jan Hilgen pentru infracţiunea de înşelăciune”, nota presa autohtonă acum zece ani.

”Fostul soţ al Angelei era acuzat că a emis o factură de vânzare de echipamente sportive în valoare de 250.447.424 de lei către Federaţia Română de Atletism, fără a deţine în realitate aceste echipamente, deşi federaţia achitase contravaloarea comenzii”, susțineau atunci surse autorizate din anchetă.

Finalmente, prejudiciul a fost recuperat în totalitate, prin aplicarea sechestrului asigurător, iar cercetarea penală a lui Hilgen a fost continuată până la finalizare cu cel în cauză în stare de libertate.

Jan Hilgen era pensionar al statului olandez, care îi achita acestuia suma de 5000 de euro anual, adică 500 de euro pe lună.