Președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie a ieșit public cu noi declarații legate de vaccinurile împotriva coronavirusului. Acesta a vorbit despre adevăratele diferențe între reacțiile adverse care pot apărea după vaccinurile produse de Pfizer sau AstraZeneca. Așadar, Gindrovel Dumitra a mai explicat că medicamentele antitermice nu trebuie luate preventiv, ci doar dacă apare febra. Luate fără o cauză, acestea pot crea grave probleme de sănătate.

Ce declară reprezentantul Grupului de Vaccinologie

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a făcut declarații, la Digi24. Acesta a vorbit despre care sunt diferențele între reacțiile adverse care pot apărea după vaccinul Pfizer sau după cel de la AstraZeneca.  Acesta a explicat că diferențele sunt notabile. Acesta susține că orice vaccin noi adus este privit cu reticență, deoarce așa este firea omului. Potrivit specialistului, oamenii vor prinde încredere în vaccin doar după ce acesta va fi testat pe mai multe persoane.

diferente pfizer si moderna
diferente pfizer si moderna

Există destul de multe diferențe între reacții adverse date de vaccinurile împotriva coronavirusului. Printre reacțiile adverse identificate, putem amintim de febră, cefalee, sau dureri musculare. Simptomele de febră par să fie mai întâlnite la vaccinul produs de Astra Zeneca. De partea cealaltă, Pfizer înregistrează simptomul de durere musculară și oboseală mai des ca la Astra Zeneca.

Specialistul în Sănătate Publică mai explică situația în care, dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență.

Simptomele reacțiilor adverse sunt trecătoare. Președintele Grupului de Vaccinologie a mai explicat însă că și în cazul AstraZeneca, și în cazul Pfizer, aceste simptome se remit de la sine și sunt trecătoare.

Gindrovel Dumitra a mai explicat că medicamentele antitermice, de tip paracetamol, nu sunt recomandate să fie luate profilactic, adică în absența unor reacții adverse, așa cum este febra.

“În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Modernă, o persoane poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luate în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment”, a explicat el.