Un număr de 872,371 de români s-au vaccinat până în prezent împotriva coronavirusului. Dintre aceștia, 20.258 de persoane s-au vaccinat doar în ultimele 24 de ore. Astfel, campania de vaccinare continuă cu mare succes în România. Cu toate acestea, mulți dintre români încă au nelămuriri legate de campania de vaccinare. Spre exemplu, una dintre întrebările puse de cei mai mulți dintre cei care s-au vaccinat a avut legătură cu adeverința de vaccinare. Cei vaccinați se întreabă ce au de făcut dacă pierd dovada vaccinării, în condițiile în care au nevoie de aceasta oriunde vor merge. Pentru a lămuri acest lucru, medicul militar Valeriu Gheorghiță a făcut noi declarații de presă.

Ce trebuie să facă românii care pierd dovada vaccinării

Cei care se încadrează în categoria românilor care au pierdut adeverința prin care pot dovedi că s-au vaccinat împotriva nemilosului virus nu pot descărca alta din platformă. Ei vor fi nevoiți să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați cu cele două doze, sau cu prima, în carul celor care nu au făcut rapelul.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare a fost întrebat, de jurnaliști, ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării. Cele mai multe întrebări venite pe acest subiect au apărut după ce s-a observat că pe platforma oficială nu există electronic, la dispoziție, dovada vaccinării. Astfel, oamenii nu au de unde să o descarce.

valeriu gheorghita
valeriu gheorghita

„Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.

De la începutul campaniei de vaccinare până marți, în țară au fost vaccinate 872.361 de persoane, din care 614.547 cu ambele doze. Oamenii se pot vaccina cu cele trei seruri, în funcție de disponibilitatea lor. Este vorba despre Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Campaniile sunt în desfășurare, în continuare, cu etapa I și etapa a II-a. Specialiștii în Sănătate Publică sunt de părere că în doar o lună ar putea debuta și etapa a treia de vaccinare. Astfel, până în vară, întreaga populație ar urma să fie vaccinată împotriva coronavirusului.