Gigantul farmaceutic cunoscut sub denumirea de AstraZeneca a redus la jumătatea acestei săptămâni eeficiența vaccinului Astra Zeneca de la 79% la 76%. Decizia a fost luată în regim de urgență, după  actualizarea studiului din Statele Unite ale Americii, după ce autorităţile americane i-au cerut o revizuire a datelor iniţiale, relatează EFE.

Sunt și vești bune de la Astra Zeneca

Rezultatele studiului, extrem de asemănătoare cu cele originale, arată însă o eficienţă de 85% în cazurile simptomatice de coronavirus în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100% în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor.

Studiul a fost efectuat de cercetători cu sprijinul  a 32.449 de voluntari din Statele Unite ale Americii, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori efectul placebo.

Ce transmit oficialii

Prin intermediul unei informări oficiale, vicepreşedintele executiv al AstraZeneca, Mene Pangalos, a transmis mai multe informatii legate de studiu.

Analiza principală este consistentă cu analiza provizorie publicată anterior şi confirmă că vaccinul anti-COVID-19 este înalt eficient la adulţi, inclusiv la ce de peste 65 de ani”, susține acesta.

Mai mult, specialistul anunță că AstraZeneca are de gând să ceară autorităţilor americane autorizaţia în regim de urgenţă pentru a distribui vaccinul în această ţară, grav lovită de pandemia de coronavirus.

Săptămâna aceasta, compania a declarat oficial că vaccinul său are o eficienţă de 79%, lucru considerat „încurajator” de Casa Albă.

Cu toate acestea, în prezent, un grup independent de experţi ce consiliază Administraţia Biden şi-a exprimat îngrijorarea, semnalând că datele utilizate pentru studiu ar putea să nu fie actualizate şi a sesizat autorităţile în acest sens.

În acest sens, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a solicitat gigantului farmaceutic AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experţi „pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil”.

eficienta astra zeneca
eficienta astra zeneca

Încă de acum câteva zile, ţări din Uniunea Europeană precum Germania, Franţa, Italia sau Spania au suspendat pe o perioadă temporară utilizarea vaccinului de la AstraZeneca. Decizia a fost luată in regim de urgență după ce s-ah identificat cazuri de coagulare a sângelui la pacienţii care au primit acest ser de imunizare împotriva coronavirusului.

SUA deține cea mai mare rezervă de Astra Zeneca

Statele Unite ale Americii au achiziționat nu mai puțin de 300 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca. SUA a făcut o astfel de investitie chiar dacă utilizarea sa încă nu a fost autorizată, iar împreună cu dozele achiziţionate de la Pfizer, Moderna şi Johnson and Johnson pot asigura acum doze suficiente pentru a vaccina întreaga populaţie.

Guvernul SUA și-a creat în acest moment cea mai mare rezervă din lume cu zeci de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, în aşteptarea autorizării serului. Acum câteva zile, SUA a decis să împărtă 2,5 milioane de doze cu Mexic şi 1,5 milioane cu Canada.