Campania de vaccinare în România este tot mai puternică, de la o zi la alta. Zeci de mii de români de vaccinează zilnic. Aceștia trebuie să stea 15 minute, după vaccinare, în centrele de imunizare. Scopul este de a fi analizați de medici, în caz că apar și reacții adverse. Și dacă tot vorbim despre efecte post vaccin, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat că sunt mii de reacții înregistrate, până în acest moment.

Ce declară medicul militar Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul șef al Campaniei Naționale de Vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că în țara noastră au fost peste 4.000 de cazuri de reacții adverse la vaccinarea anticoronavirus. Cazurile au fost raportate de la debutul pandemiei și până în prezent.

„De la începutul vaccinării, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse cu o rată de circa 3 cazuri la o mie de doze administrate. Vârsta medie a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 și 65 de ani. 1.263 de reacții au fost înregistrate ca reacții nesevere. O femeie a făcut reacție de șoc anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca. Din totalul reacțiilor adverse, peste 80 au fost la fața locului”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

reactii adverse vaccin
reactii adverse vaccin

De altfel, CNCAV a mai transmis pentru români că vaccinul AstraZeneca se efectuează din data de 15 februarie 2021. De atunci și până în prezent s-au vaccinat 71.817 persoane. Din numărul total, de duminică și până luni s-au vaccinat 9.787 persoane.

CNCAV anunță că programul tuturor centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

În prezent, specialiștii în Sănătate Publică anunță un număr de 12 reacții adverse sunt în curs de investigare și  1 reacție adversă post vaccinare de tip anafilactic.

Bilanț CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare Împotriva Coronavirusului a anunțat că până luni, 22 februarie, un număr de 1.409.087 de români au primit minim prima doză de vaccin împotriva coronavirusului. Dintre aceștia, 29.865 de români s-au vaccinat de duminică și până luni.

Cu vaccinul produs de Pfizer BioNTec s-au vaccinat, de duminică și până luni, un număr de 19.934 de persoane. De la debutul campaniei de vaccinare cu acest ser, din 27 decembrie, s-au vaccinat 1.259.544 de români.

Cu vaccinul produs de Moderna s-au vaccinat 144 de persoane, de duminică și până luni. Campania de vaccinare cu acest vaccin a debutat pe data de 4 februarie. De atunci și până acum s-au vaccinat 77.726 de români. În continuare, milioane de români vor să se programeze pentru vaccinare împotriva coronavirusului.