Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare împotriva coronavirusului, medicul militar Valeriu Gheorghiţă a făcut o declarație incendiară. Acesta anunță că ar putea fi nevoie de o a treia doză de vaccin împotriva virusului, cu un ser adaptat.

Preşedintele CNCAV a explicat că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini care au făcut înconjurul lumii.

Gheorghiţă nu crede, însă, că va fi nevoie de vaccinare sezonieră împotriva coronavirusului. Acesta susține că imunizarea ar ține mai mult de 12 luni, însă este nevoie de date concrete pentru a putea anunța oficial. Cum campania de vaccinare a început de doar 3 luni la nivel mondial, este nevoie de o analiză de lungă durată pentru a se analiza cât ține imunitatea în fața virusului.

Ar fi nevoie de a treia doză de vaccin?

Legat de subiectul  eicienţei vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, Gheorghiţă a explicat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante. Ar putea exista încă o doză de vaccin pe care oamenii să o facă.

gheorghita
gheorghita

Probabil, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii în rândul poplaţiei, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat preşedintele CNCAV.

Ce eficacitate au vaccinurile

Potrivit acestuia, îmbolnăvirile după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100% în acest moment. De aceea este nevoie ca măsurile de protecție împotriva coronavirusului să fie respectate cu strictețe.

Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Va fi nevoie să ne vaccinăm anual ?

Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, preşedintele CNCAV a explicat că sunt persoane care pot dezvolta forme severe ale bolii. În aceste cazuri ar fi posibil să fie nevoie de o singură doză. Acesta susține că s-ar putea să nu fie nevoie de vaccinare sezonieră, ca la gripă.

În plus, Gheorghiţă susține că ”este obligatoriu” să se imunizeze peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu va reuși România să ajungă în pragul imunizării colective.

Mai mult, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare împotriva coronavirusului a explicat că după a doua jumătate a lunii aprilie, în România trebuie să se treacă de 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Din data de 13 aprilie se vor mai deschide înca 125 de centre noi de vaccinare. Încă din data de șase aprilie va crește caacitatea de vaccinare de la 60 de persoane într-un cabinet, la 90 de persoane. Numărul persoanelor vaccinate până în martie este de două milioane. Pentru aprilie, autoritățile și-au propus să vaccineze două milioane de români.

În iunie – iulie ar trebui să avem cel puţin 6-7 milioane de persoane vaccinate”, a mai precizat Gheorghiţă.

Românii se pot programa în continuare pentru imunizarea împotriva coronavirusului. În aceste momente, în România sunt disponibile vaccinurile de la Moderna, Pfizer / BioNTech și Astra Zeneca.