Astăzi a debutat oficial etapa a treia a campaniei de vaccinare din România. Autoritățile au anunțat calendarul de deschidere a listelor de așteptare.

România a ajuns în punctul mult așteptat. Campania de vacccinare de pe teritoriul țării intră de azi, 15 martie 2021, în etapa finală, cea de-a treia. Această etapă este deschisă tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani și care doresc să se vaccineze.

În localităţile cu rata de infectare de peste 4,5 la 1.000 de locuitori, va începe vaccinarea propriu-zisă a persoanelor care s-au programat deja până în acest moment. Autoritățile au luat decizia de a  nu mai aștepta, deoarece locurile devin rapid focare de infecție.

Se alcătuiesc liste de așteptare

Pentru celelalte localități, vor fi alcătuite liste de așteptare. Oamenii vor putea să se înscrie pe platforma națională de vaccinare sau prin intermediul call-center-ului. Duminică seară, platforma nu era funcțională tocmai pentru că se făcea o actualizare de soft în acest sens, iar autoritățile au anunțat acest lucru.

Specialiștii în Sănătate Publică din cadrul campaniei de vaccinare au anunțat că listele de așteptare se vor deschide succesiv, pe județe. Acestea sunt luate în ordine alfabetică. Deschiderea lor a început cu dimineața zilei de 15 martie 2021, ora 09:00. Vor fi trei intervale orare pentru deschiderea listelor. Capitala face parte din ultimul dintre aceste intervale.

Autoritățile mai anunță însă românii că pot exista perioade de mentenanță în vederea optimizării aplicației, iar în aceste perioade este posibil ca aplicația să funcționeze cu întârzieri. Cu toate acestea, perioadele nu vor fi foarte mari.

Programul pe județe pentru deschiderea listelor de așteptare

Între orele 10:00 și 11:00 Centre de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna se vor deschide.

Între orele 11:00 și 13:00, Centre de vaccinare din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova se deschid și ele.

Între orele 13:00-15:00 Centre de vaccinare din județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București sunt ultimele care se deschid. Astfel, românii din tot teritoriul se pot programa.

etapa a treia de vaccinare
etapa a treia de vaccinare

Cum se face programarea pe listele de așteptare

Anunțarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va face în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere. Românii vor fi anunțați cu data vaccinului în felul următor:

• persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);

• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).

Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv.

Programările la vaccinare pot fi realizate prin platforma electronică, dar şi prin apelarea numărului de call center.

Cum poți să te programezi singur

Pentru românii care decid să aplice programarea individuală în platforma electronică, se ține cont de mai mulți pași. Așadar, în momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primeşte o notificare în acest sens. În pasul doi, acesta trebuie să intre în aplicaţie, pentru alegerea zilei şi a intervalului orar. Persoana care nu confirmă prin programare locul disponibil în termen de 24 de ore de la primirea notificării, va mai primi încă două notificări ulterioare. În lipsa unei confirmări în acest interval de timp, beneficiarul rămâne pe lista de aşteptare. El va pierde însă locul calendaristic.

Pentru persoanele care aleg programarea prin call center, la numărul 021.414.44.25: atunci când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare în ziua şi în intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului.