A fost o nouă zi tristă pentru credincioșii din întreaga lume, din cauza pandemiei de coronavirus. Astăzi, Papa Francisc a oficial slujba din Duminica Floriilor catolice în Bazilica Sfântul Petru aproape goală. Slujba a fost organizată în astfel de condiții istorice din cauza măsurilor de protecție luate pentru limitarea rapidă a cazurilor de coronavirus. Papa i-a îndemnat azi pe oameni să fie credincioși și să respecte regulile de coronavirus, dar să nu îi uite nici pe cei mai triști ca ei.

Duminica Floriilor este slujba care marchează începutul Săptămânii Mari de dinaintea Paștelui. Astfel, înaintea pandemiei, aproape suta de mii de oameni erau prezenți în Piața Sfântul Petru. Aceștia purtau anual ramuri de măslin sau de palmier, la ceremonia care desfășurată în aer liber.

O duminică a Floriilor mai tristă ca niciodată

Anul în curs, au fost maxim 120 de persoane care au luat parte la mesa de duminică. Aceștia au luat parte la slujbă alături de Papa Francis și alți 30 de cardinali. Slujba a avut loc într-o aripă secundară din imensa Bazilica Sfântul Petru. Cu toții au purtat mască de protecție.

La ora actuală, în Italia este în vigoare un nou lockdown național, preconizat să se încheie după Paște. Vaticanul, oraș-stat suveran, situat în centrul Romei, a fost nevoit să respecte măsuri similare.

Vaticanul a încercat să organizeze ceremonia tradițională din Duminica Floriilor. Astfel, suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, însoţit de cardinali, au defilat la altar cu ramuri de măslin.

Duminica Floriilor comemorează ziua când, potrivit Evangheliei, Isus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulţime, după care a fost crucificat cinci zile mai târziu.

papa francisc
papa francisc

În timpul slujbei, Papa Francisc a arătat că are probleme de sănătate. Suveranul pontif are sciatică. Este vorba despre o afecțiune care îi provoacă foarte multe dureri la nivelul picioarelor atunci când ajunge la o formă acută. Din păcate, suveranul a dezvoltat o formă gravă a bolii.

Papa Francisc i-a sfătuit pe credincioși să nu renunțe la credință și să accepte bunătatea lui Dumnezeu. Mai mult, Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să continuie să respecte regulile de coronavirus, deoarece doar așa se poate reveni la normal.

florii slujba
florii slujba

Odată cu harul uimirii ajungem să ne dăm seama că primindu-i pe cei respinși și marginalizați, apropiindu-ne de cei bătuți de soartă, îl iubim pe Isus. Pentru că acolo îl întâlnim: în cei care ni se par cel mai puțin frații și surorile noastre, în cei respinși și abandonați”, a transmis Papa Francisc.

sursă foto:profimedia