Autoritățule din Spania au luat o decizie istorică. S-a legalizat oficial eutanasia şi sinuciderea asistată. Aceasta Este a patra țară din Europa care recurge la această hotărâre.

Parlamentul spaniol a adoptat definitiv legalizarea eutanasiei. Începând de joi, Spania a devenit unul dintre puţinele state din lume care îi permit unui pacient bolnav de o boală incurabilă să-şi pună capăt zilelor, pentru a scăpa de chin.

Legea a fost dezbătută ca o prioritate a Guvernului socialist al lui Pedro Sanchez. Aceasta va intra în vigoare în luna iunie.  Ieri, legea a fost adoptată de Camera inferioară a Parlamentului prin voturile stângii şi centrului, cu o largă majoritate de 202 dintre cei 350 de deputaţi.

Alţi 104 de deputaţi au decis să nu voteze această lege, fără a motiva. Astfel, aceștia au ridicat mâna la vor prin „abținere”.

Ce prevede legea

Prin noul document de lege autoritățile spaniole vor să îi ajute pe cei care suferă de boli ce le fac viața imposibilă. Astfel, oamenii ar putea alege dacă să mai trăiască, sau nu.

Avansăm către o societate mai umană şi mai dreaptă pentru persoanele care se află într-o situaţie de mare suferinţă şi pentru familiile lor”, a apreciat ministrul Sănătăţii Carolina Darias.

În Europa, Spania devine astfel a patra ţară care legalizează eutanasia. Cele care au adoptat această lege sunt înainte de spanioli sunt Olanda, Belgia şi Luxemburg.

Parlamentul portughez a votat chiar în luna ianuarie a acestui an în favoarea unei legi care legalizează eutanasia. Cu toate acestea însă, acolo lupta este mai grea, deoarce Curtea Constituţională a respins luni textul, care urmează să fie trimis înapoi deputaţilor, pentru o nouă analiză.

În Spania, această lege autorizează atât eutanasia – moartea cauzată de către un asistent, cât şi sinuciderea asistată medical – pacientul ia singur doza prescrisă pentru a se sinucide. El este conștient de ce va face și răspunde pentru decizia sa.

Sinuciderea nu va fi pentru toți

Noul proiect lege al spaniolilor prevede ca orice persoană care suferă de o ”boală gravă şi incurabilă” sau dureri ”cronice care o plasează într-o situaţie de incapacitate” poate cere ajutorul corpului medical pentru a muri şi a evita astfel ”o suferinţă intolerabilă”.

sinucidere asistata si eutanasiere
sinucidere asistata si eutanasiere

Nu oricine se poate sinucide, la cerere. Mai exact, cetăţeanul de origine spaniolă sau rezidentul respectiv este necesar să fie ”capabil şi conştient” atunci când face cererea, care este necesar să fie formulată în scris, ”fără presiuni exterioare” şi confirmată după 15 zile. Se pun 15 zile în calcul pentru a i se oferi timp de gândire. Dacă un medic consideră că nu este necesară sinuciderea asistată, el poate să nu aprobe cererea.

Sursă foto: sugestiv/arhivă online