Salariile din sistemul bugetar vor fi înghețate și anul viitor. Decizia a fost anunțată încă de pe acum în cadrul procesului de reformare a statului. Premierul Florin Cîțu a confirmat oficial blocarea salariilor.

Majorările de salarii bugetare nu vor fi făcute nici anul viitor. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu încă de pe acum, pentru că românii să nu aibă o surpriză neplăcută în anul 2022.  Liderul Guvernului a explicat  că pe lângă această măsură, Guvernul va adopta și alte reforme. Este vorba despre restructurarea companiilor de stat și digitalizarea sistemului public.

„Este adevărat, şi de aceea am luat aceste măsuri anul acesta, o măsură nepopulară, de a menţine anvelopa salarială la nivelul anului trecut. Iar anvelopa salarială rămâne şi anul viitor – creşte foarte puţin – la acelaşi nivel. Reforma aşa începe, prin stoparea creşterii anvelopei salariale şi forţând reforma în interiorul sistemului”, a declarat Florin Cîțu.

Florin-Citu
Florin-Citu

Reprezentantul principal al Guvernului a mai explicat, pe lângă menținerea generalității salariale la acelaşi nivel în mediul bugetar, sunt luate în considerare la acest moment  şi măsurile de reformă a companiilor de stat. Acesta susține că reformele au tot fost anunțate, deci nu ar mai fi o surpriză pentru români. Decizia este luată pentru reformele la companiile de stat care au suferit pierderi din cauza pandemiei. Acestea nu vor mai promi ajutor din partea statului, decât dacă vor prezenta un program de restructurare. Prin acest program, companiile trebuie să demonstreze Guvernului că pot trece pe profit. Fără acest lucru, firmele își iau adio de la sprijinul oferit de Guvern.

Mai mult, premierul a anunțat și blocarea creșterii salariale, pentru schimbarea legii salarizării. În acest context, premierul a mai spus că restructurarea companiilor de stat poate să conducă la exemple de succes pentru celelalte categorii de români.

Cîțu dă o nouă lovitură pentru bugetari

Conform celor declarate de Florin Cîțu, între sectorul de stat și cel privat există o competiție care nu este tocmai egală atunci când vine vorba despre salarizare. De altfel, la ora actuală ar fi mai multe probleme în ceea ce privește controlul pe care statul îl exercită asupra mediului privat. Din aceste considerente, Florin Cîțu susține că toate activitățile ar avea nevoie de o mai multă transparență față de români.

Eu nu cred că a schimba oameni, a pune un om nou pe un proiect pe care-l avem de ani de zile va rezolva problema. Nu, digitalizarea este sau transformarea digitală a statului este cel mai obiectiv mod de a face un stat suplu, eficient, cu care să lucrezi ok”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a mai explicat că este în totalitate de părere că statul trage în jos situația economică și împiedică dezvoltarea acestui domeniu extrem de important. Acesta susține că, fără modificări ample, România nu va putea reveni la normal, mai ales în contextul actual.