Președintele John Magufuli a murit subit, din cauza unor probleme cardiace. Anunțul a fost făcut la jumătatea săptămânii de vicepreședintele Tanzaniei, în cadrul unei emisiuni de televiziune. Decesul președintelui a venit după ce acesta a lipsit, nemotivat public, mai bine de două săptămâni, din viața politică.

Magufuli avea vârsta de 61 de ani. Acesta a apărut ultima dată în public pe 27 februarie. De atunci, în viața publică au tot circulat mai multe idei în viața publică. Multe persoane au spus, încă din februarie, că președintele are grave probleme de sănătate. Cu toate acestea, informația nu a fost confirmată oficial.

Decesul său a fost anunțat în spațiul public

„Cu mare regret vă anunț că astăzi, 17 martie 2021, la ora 18:00, l-am pierdut curajosul nostru lider, președintele Tanzaniei, John Pombe Magufuli”, a spus Samia Suluhu Hassan.

Samia Suluhu Hassan a mai transmis publicului faptul că președintele a încetat din viață în momentul în care era la spitalul de stat Emilio Mzena din Dar es Salaam. Acesta se afla sub supraveghere medicală de specialitate și se afla sub tratament.

John Magufuli
John Magufuli

Se pare că președintele John Magufuli suferea de probleme cardiace de mai bine de zece ani. Acum o săptămână, liderul opoziției Tundu Lissu, aflat în exil în Belgia, a început să vorbească tot mai mult de președinte, explicând că acesta ar avea o formă gravă a bolii de coronavirus.

Luni, Samia Suluhu Hassan le–a cerut oamenilor să nu creadă tot ce se spune, însă în același timp a explicat că este adevărat, că președintele este foarte bolnav.

„Dacă există un moment în care trebuie să rămânem uniți, este acum”, declarase ea cu acea ocazie.

În cea de-*a doua lună a anului, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de COVID-19 datorită rugăciunilor, a recunoscut un număr exagerat de mare al deceselor, însă nu s-a recunoscut că ar fi vorba despre coronavirus. Tanzania a transmis că decesele sunt de penumonie.

De altfel,o serie de persoane publice au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreședintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad. Acesta a murit. După ce el și alte cazuri de coronavirus au fost făcute publice, președintele Magufuli a recunoscut cu jumătate de gură că virusul ar exista totuși și în Tanzania. Acum, se pare că însuși acesta ar fi murit de coronavirus.