Pașaportul de vaccinare pentru libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene va fi valabil doar pentru vaccinurile aprobate în blocul comunitar. Decizia este una oficială. Cu toate acestea  subiectul ar urma să fie dezbătut de membrii Consiliului European pe data de 25 martie.

Ce decizii se vor lua

Comisia Europeană are în plan să realizeze o prezentare oficială pe data de 25 martie. Este vorba despre prezentadea propunerilor finale pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare. Acesta ar fi valabil la nivelul Uniunii Europene. Mai mult, pașaportul ar urma însă să fie valabil doar pentru vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, confirmă surse de la Bruxelles, citate de Euronews. Până în aceste momente, EMA a dat aviz pozitiv pentru folosirea în UE vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Mai mult, Euronews a mai transmis și că propunerile legate de acest subiect au venit de la comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders. Acesta din urmă ar fi explicat  că statele membre sunt libere să își vaccineze cetățenii cu alte produse, dar nu li se va aloca un certificat de călătorie licențiat decât dacă vaccinul folosit este de la o companie autorizată.

Mai mult, durata pașaportului digital de vaccinare ar trebui să fie limitată până la sfârșitul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea însă, Testele de coronavirus și carantina vor continua să fie condiții pentru libera circulație în blocul comunitar, în timp ce vaccinarea nu devine o condiție obligatorie. Tot mai multe persoane se gândesc că vor fi obligate să se vaccineze, însă de la debutul campaniei de vaccinare s-a susținut clar faptul că vaccinarea este gratuită și voluntară.

Certificatul va fi disponibil în două forme

Comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, a mai explicat că protecția datelor și posibila discriminare au rămas preocupări cheie pentru Comisia Europeană. Din acest motiv se lucrează la cele două forme ale pașaportului. Acesta ar fi în format fizic și digital.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că posibilul certificat medical nu va include doar date despre vaccinare, ci şi ale date medicale, precum prezenţa anticorpilor.

Vrem să creăm un certificat digital care să poată menţiona un test PCR negativ, proba că aveţi anticorpi sau că aţi fost inoculat cu un vaccin care a fost aprobat de EMA”, a declarat și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

De exemplu, dacă sunteţi vaccinaţi, nu mai trebuie să faceţi testele PCR”, a mai precizat comisarul.

Țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem. De partea cealaltă, state precum Germania nu au încredere că această măsură va funcționa.