Compania Pfizer a transmis oficial că a început faza preliminară a testării pentru medicament antiviral împotriva coromaviruuslui. Testele se fac acum în Statele Unite ale Americii. Pastila se administrează pe cale orală. Astfel, tratamentul ar putea fi prescris pacienților încă de la primele semne de infectare cu virusul și ar putea duce la reducerea formelor grave ale bolii.

Ce studii sunt în curs de cercetare

Producătorul de medicamente, cel care a făcut primul vaccin împotriva coronavirusului autorizat în Statele Unite ale Americii, dar și în Uniunea Europeană împreună cu grupul BioNTech, a transmis că posibilul medicament antiviral a arătat activitate de succes  împotriva SARS-CoV-2, în primele teste de laborator.

Tratamentul denumit acum PF-07321332, reprezintă un inhibitor care ar împiedica replicarea virusului în celule. Conform specialiștilor companiei, inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale.

pfizer_vaccin
pfizer_vaccin

Pfizer este de părere că această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva virusului, deoarece tratamentele de pe piață în prezent care funcționează pe aceleași linii nu au raportat probleme de siguranță.

Compania mai analizează, în aceste momente, un candidat antiviral administrat intravenos într-o testare aflată în stadiu incipient la pacienții spitalizați cu infecție de coronavirus.

Împreună, cei doi (candidați administrați pe cale orală și intravenoasă) au potențialul de a crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuși apare”, a declarat medicul-șef Pfizer Mikael Dolsten.

În aceste momente, singurul medicament aprobat de SUA pentru tratamentul COVID-19 este Remdesivirul de la Gilead Sciences. Până la declararea oficială a unui medicament util la nivel mondial împotriva coronavirusului, specialiștii în Sănătate Publică recomandă vaccinarea împotriva coronavirusului, pentru crearea anticorpilor și reducerea formelor grave ale bolii.

În România, cei care doresc să se vaccineze au acces la trei vaccinuri. Pfizer are rapelul la 21 de zile, Moderna are rapelul la 28 de zile, iar Astra Zeneca Oxford are rapelul la 56 de zile. În luna aprilie va ajunge și vaccinul produs de Johnson and Johnson. Este vorba despre vaccinul care se administrează într-o singură doză.