Un nou studiu al danezilor scoate la iveală mai multe informații despre reinfectarea cu coronavirus. Cercetările au fost publicate în revista medicală The Lancet, anunță DPA.

Conform noului studiu, cei care au vârsta de peste 65 de ani ar avea un risc mult mai ridicat de reinfectare cu coronavirus. Se pare că această categorie de vârstă are o protecţie de doar 47% împotriva infecţiei repetate. De partea cealaltă, persoanele aflate la prima vârstă ar avea șanse de 80% să nu mai ia coronavirusul încă odată.

Ce declară cercetătorii

Studiul are la bază rezultatele persoanelor care sunt testate în timpul primului şi celui de-al doilea val de coronavirus din Danemarca din 2020. Cercetătorii s-au bazat doar pe prima tulpină, cea clasică a coronavirusului, anunță Agerpres.

studiu covid
studiu covid

Studiul nostru confirmă ceea ce multe altele doar sugerau: reinfectarea cu COVID-19 este rară la persoanele mai tinere şi sănătoase, însă persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a contracta din nou boala”, a declarat Steen Ethelberg de la Institutul danez pentru vaccinuri (SSI), coautor al studiului.

Conform mai multor verificări ale specialiștilor în Sănătate Publică, protecţia împotriva reîmbolnăvirii cu coronavirus s-a menţinut pentru mai mult de şase luni. Cu toate acestea, măsuri de protejare a vârstnicilor – inclusiv distanţarea fizică şi vaccinările – sunt esenţiale chiar dacă oamenii au fost deja imunizați.

Mai mult, prezentul studiu fost considerat ca fiind primul studiu la scară largă de această categorie și a fost recunoscut la nivel oficial.

Măsurile trebuie să rămână în vigoare

De altfel, medicii care au realizat acest studiu au analizat datele colectate ca parte a strategiei naţionale de testare COVID-19 din Danemarca. În această etapă, mai bine de două treimi din populaţia de 5,8 milioane de locuitori a fost testată în anul 2020, țara fiind la acel moment un exemplu pentur celelalte state învecinate. Chiar dacă studiul este unul oficial, tinerii nu se pot baza doar pe acest lucru, ținându-se cont, în România, spre exemplu, de evoluția noilor tulpini ale coronavirusului. Se recomandă respectarea măsurilor de protecție în continuare, portul măștii, distanțarea fizică, evitarea aglomerației, dar mai ales vaccinarea.