De aproape un an, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, interioare și exterioare din România. Chiar dacă românii s-au opus mult acestei măsuri, masca de protecție împotriva coronavirusului este extrem de utilă în limitarea răspândirii virusului. Cu toate acestea, oamenii abia așteaptă ziua în care nu vor mai purta mască! Ei bine, acest lucru se va întâmpla! Medicul Valeriu Gheorghiță a spus totul!

Când renunțăm la masca de protecție

Medicul militar Valeriu Gheorghiță este coordonatorul campaniei naționale de vaccinare  împotriva coronavirusului a explicat duminică la Antena 3 când se va renunța la purtarea măștii. Acesta are vești bune pentru români. Mai multe măsuri de restricție se vor relaxa în momentul în care românii se vor vaccina într-un anume procent. Cum campania de vaccinare este din ce în ce mai puternică, românii ar putea renunța la mască mai devreme decât se gândeau.

masca obligatorie
masca obligatorie

„Toate trei vaccinurile sunt bune, toate trei ne protejează de formele severe. Vom putea ridica mare parte a măsurilor de protecție după ce vom depăși gradul de imunizare de 70% din populație. Dacă nu constatăm emergența unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranță atunci se poate renunța și la utilizarea măștii de protecție”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

În România sunt aprobate în acest moment trei vaccinuri de protecție împotriva coronavirusului. Este vorba despre Pfizer/BioNTech, Moderna și Astra Zeneca. Comitetul Național de Coordonare a Activităților împotriva coronavirusului a prezentat un nou bilanț îmbucurător al vaccinărilor. Sâmbătă, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul bolnavilor de coronavirus.

Până în prezent, au fost administrate 1.379.223 de doze de vaccin. Doar în ultimele 24 de ore au fost administrate 27.944 doze. Din numărul total, cu Astra Zeneca s-au vaccinat de ieri până azi 9.307, iar în total s-au imunizat cu vaccinul de la Oxford 62.030 persoane. Cu Moderna s-au vaccinat 115 persoane în ultimele 24 de ore, iar în total s-au vaccinat 77.583. Cele mai multe vaccinuri au fost făcute cu Pfizer. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 19.522 persoane și un total de 1.239.610 persoane, de la debutul campaniei de vaccinare. Campania a început în România, cu Pfizer, pe 27 decembrie. Cu vaccinul Moderna a început pe 5 februarie, iar cu Astra Zeneca a început pe 15 februarie.